acception

Mar 15, 2010 ·

last weekend, ke melaka menjaga ayah.

terlalu kurus. sedih tengok keadaan dia.
semua orang kt kampung ingat aku kuat.

aku tak pat bayang rambut dia gugur. memang runtun hati aku.
balik rumah takde dia, kosong...

rumah maklong.

ke bilik air, nangis puas2, then kuar teman die makan.

makan 2 suap je ayah,
nak mintak bawak buku, die tanak.
mintak bawak ni dia tanak. mmg die sedih. terperanjat mungkin.

kalau aku pon mmg leh down dapat tau penyakit tu.

then masuk bilik borak2.

ayah: ayah penat la berfikir, tak tau ape jadi
me: ayah fikir ape.. (sambil urut urut kaki dia)
ayah: sakit ayah ni.

me: mane leh sedih. ayah ni, kate belajar h**** kan?

aku tgk muke die.. agak tersentak.

me: blajar h**** kan?

ayah: angguk... (macam baru tersedar.)

me: aa.. mesti terima, jgn sesedih. kak nak kawen nanti takkan ayah nak macam ni...

dia termenung. fikir sesuatu.

--------- esok nya, baru tengok dia ade selera makan.

baru habis semangkuk mee. alhamdulillah.
mintak potong buah. yg sebelumnya buah pon tanak makan.

aku tulis kan syair ahlul bait. pass kat dia

me: ayah bace ni yek. ini elok untuk penyakit yg merebak. yakin je. ayah dengar ustaz tadi kate? zikir dengan fana. bila fana ni takde mende leh buat kite risau ..

(pandai je aku.. padahal aku nye la risau)

balik kl...

me sms:
take care. jage diri. ayah dah "selamat" dengan nenek. ini semua ujian nak naikkan maqam je.

ayah mmg anak kesayangan nenek. n nenek still ada lagi. dia anak yg sangat baik .. sampaikan saudara die sume doa .. panjang kan lah umur dia. sbb kalau die takde tatau ape jadi kat nenek.

ayah replied:
terima kasih. anak yg prihatin ...

what i learned...

walau belajar pon perlu ade pengalaman. untuk bagi faham. macam blajar add math, tak rasa buat solution takkan faham. begitu juge dengan semua ilmu. perlunya orang yg mengingatkan. perlunye pengajaran dan pengalaman.

dan aku percaye, orang mukmin takkan berjalan dengan selesa hingga akhir, kerana balasan syurga Nya kita takkan dapat bayangkan.

aku lemah .. tp perlu kuat untuk ayah.

ayah lemah .. byk dugaan dia... semoga kuat...

dan terima kasih kepada guru, dia banyak menyedarkan dan memahamkan aku.

dan terima kasih kepada kawanku, sahabatku, mohd faiz, yg juga menyedarkan aku bila aku lupe segala yg aku pelajari. bila aku jatuh tersembam. dia mengingatkan aku pada Dia.

semoga semua yg terjadi .. qada yg menjadikan kami lebih baik.

kenallah Allah kita takkan berasa runsing kerana semua dari dia, kepada dia juga semua kembali.

PENERIMAAN
:)

2 comments:

miowzzy said...
March 17, 2010 at 6:54 PM  

sabar la melal. aku tau ko bleh dan ko kuat melaluinya. lebih kuat b'banding aku. aku paham apa yg ko lalui....
dan aku mngaku aku tak mampu.
smoga Allah beri kebahagian dan semangat for u n ur family.
my prayers will always be with u.
take care.

jintanmanis said...
March 17, 2010 at 7:44 PM  

thanks elma. my prayers will alwys b wth u 2.

sama sama kuat okeh. insya Allah yakin. kalau ko tak kuat tuhan takkan bg mende ni kat ko. so, yakin je, sakit skang, later on dia bg nikmat lg baik.

innalillahiwainna ilaihi roojiun

Mar 15, 2010

acception

last weekend, ke melaka menjaga ayah.

terlalu kurus. sedih tengok keadaan dia.
semua orang kt kampung ingat aku kuat.

aku tak pat bayang rambut dia gugur. memang runtun hati aku.
balik rumah takde dia, kosong...

rumah maklong.

ke bilik air, nangis puas2, then kuar teman die makan.

makan 2 suap je ayah,
nak mintak bawak buku, die tanak.
mintak bawak ni dia tanak. mmg die sedih. terperanjat mungkin.

kalau aku pon mmg leh down dapat tau penyakit tu.

then masuk bilik borak2.

ayah: ayah penat la berfikir, tak tau ape jadi
me: ayah fikir ape.. (sambil urut urut kaki dia)
ayah: sakit ayah ni.

me: mane leh sedih. ayah ni, kate belajar h**** kan?

aku tgk muke die.. agak tersentak.

me: blajar h**** kan?

ayah: angguk... (macam baru tersedar.)

me: aa.. mesti terima, jgn sesedih. kak nak kawen nanti takkan ayah nak macam ni...

dia termenung. fikir sesuatu.

--------- esok nya, baru tengok dia ade selera makan.

baru habis semangkuk mee. alhamdulillah.
mintak potong buah. yg sebelumnya buah pon tanak makan.

aku tulis kan syair ahlul bait. pass kat dia

me: ayah bace ni yek. ini elok untuk penyakit yg merebak. yakin je. ayah dengar ustaz tadi kate? zikir dengan fana. bila fana ni takde mende leh buat kite risau ..

(pandai je aku.. padahal aku nye la risau)

balik kl...

me sms:
take care. jage diri. ayah dah "selamat" dengan nenek. ini semua ujian nak naikkan maqam je.

ayah mmg anak kesayangan nenek. n nenek still ada lagi. dia anak yg sangat baik .. sampaikan saudara die sume doa .. panjang kan lah umur dia. sbb kalau die takde tatau ape jadi kat nenek.

ayah replied:
terima kasih. anak yg prihatin ...

what i learned...

walau belajar pon perlu ade pengalaman. untuk bagi faham. macam blajar add math, tak rasa buat solution takkan faham. begitu juge dengan semua ilmu. perlunya orang yg mengingatkan. perlunye pengajaran dan pengalaman.

dan aku percaye, orang mukmin takkan berjalan dengan selesa hingga akhir, kerana balasan syurga Nya kita takkan dapat bayangkan.

aku lemah .. tp perlu kuat untuk ayah.

ayah lemah .. byk dugaan dia... semoga kuat...

dan terima kasih kepada guru, dia banyak menyedarkan dan memahamkan aku.

dan terima kasih kepada kawanku, sahabatku, mohd faiz, yg juga menyedarkan aku bila aku lupe segala yg aku pelajari. bila aku jatuh tersembam. dia mengingatkan aku pada Dia.

semoga semua yg terjadi .. qada yg menjadikan kami lebih baik.

kenallah Allah kita takkan berasa runsing kerana semua dari dia, kepada dia juga semua kembali.

PENERIMAAN
:)

2 kata-kata:

miowzzy said...

sabar la melal. aku tau ko bleh dan ko kuat melaluinya. lebih kuat b'banding aku. aku paham apa yg ko lalui....
dan aku mngaku aku tak mampu.
smoga Allah beri kebahagian dan semangat for u n ur family.
my prayers will always be with u.
take care.

jintanmanis said...

thanks elma. my prayers will alwys b wth u 2.

sama sama kuat okeh. insya Allah yakin. kalau ko tak kuat tuhan takkan bg mende ni kat ko. so, yakin je, sakit skang, later on dia bg nikmat lg baik.

innalillahiwainna ilaihi roojiun

About Me

we provide 1001 fashions for you. So be creative! and be Sweet! ^_^

cuci.Mata

cuci.Mata

Twitter

checklist APRIL 10

1. web shah - amend
2. Logo Sri
3. Templates
4. weds - theme
5. domain
6. Gombak
7. Paper Bag
8. Banner
9. Robe
10.

About this blog

Blog Archive

Followers